Finessa Diëtistepraktijk

0472 372 787
info@finessa.be

5-61525-08-601

Algemene Belgische basisrichtlijnen voor voedingsadvies

De basisrichtlijnen van  preventief gevarieerd en gezond voedingsadvies in België vind je in de voedingsdriehoek terug (www.gezondleven.be). 

Met welke indicaties ga je dan naar de diëtist?

De belangrijkste redenen waarom iemand de diëtist raadpleegt zijn overgewicht, diabetes (zowel volwassenen als jongeren en kinderen), hart- en vaatziekten, allergieën en maagdarmproblemen (al dan niet als gevolg van een ziekte of behandeling tegen bv. kanker).  
Chronische ziekten dus.  Vaak beïnvloed door slechte of ultrabewerkte voeding.  

Door je te laten begeleiden door een specialist, arts en paramedicus kun je ervaren hoe belonend dit kan zijn, zeker als het over zoiets fundamenteels als je voeding gaat.
Je eetgedrag veranderen leer je door te doen: niet door erover lezen of te kijken hoe je zus of vriendin het doet.  Je leert ook niet fietsen of pianospelen door ernaar te kijken.

In preventie of voedselvoorlichting vertel ik hoe je op basis van de voedingsdriehoek de gezonde toer opgaat of waar je voedings- en leefstijl en je vaardigheden juist goed zitten.  Wil je alvast meer lezen? Volg dan deze link.
Net zoals de Nutri-Score helpt ook het Convenant Evenwichtige Voeding je op weg om voor je ziek wordt bewust(er) te worden van je voedingskeuzes in de winkel.
Ik help je met het bewust boodschappen doen zodat je niet meer uit het oog verliest waar je lichaam nood aan heeft. 

Je gewicht uit balans?

Ruim de helft van de patiënten bij de diëtist in de eerste lijn heeft overgewicht.
Ga het gesprek eerst aan bij je huisarts. Je arts kan je doorverwijzen.
Heb je een BMI boven 35 of 40, is dit zeker noodzakelijk.
Maar je kan natuurlijk ook altijd rechtstreeks met me contact opnemen. 
Met een weegschaal die ook je vetgehalte en hoeveelheid spiermassa aangeeft, kunnen we je risico's en prioriteiten bepalen. 
Als blijkt dat er een medisch voorschrift of onderzoek nodig is, bespreken we dit in je eerste afspraak.


Bij gewichtsproblemen en overgewicht zoeken we uit welke factoren je gewicht beïnvloeden en wat ontbreekt om je levenskwaliteit te verhogen. 
Er zijn verschillende diëten of routes mogelijk en samen vinden we wat je moet doen om ervoor te zorgen dat eten weer je vriend wordt.   
Geschikte porties, weg stresseten, komaf met die constante drang om te snacken, terug balans na te veel zakenlunches, tijd èn zin om zelf te koken, ...
Maatwerk dus, want er zijn veel mechanismen die je gewicht mee reguleren. Zeker als je geen hoog inspanningsniveau haalt.  Het dieet dat werkt, is het dieet dat je volhoudt.  

Mijn Bachelorproef maakte ik over bariatrische chirurgie als laatste hulpmiddel om van de kilo's af te geraken. 

Weet je dat aangetoond dat er géén verschil is tussen individuele of groepssessies (1 jaar) na een chirurgische (bariatrische) ingreep?  Beide vormen van begeleiding zijn efficiënt.
Belangrijk is dat je realistische verwachtingen hebt van de ingreep en je jouw gewijzigde levensstijl nadien kan volhouden. 
Overweeg je deze stap, laat je vooraf zeker door een diëtist informeren om teleurstelling na de invasieve ingreep te voorkomen. 

Gezond afvallen kost tijd en inzet en vraagt motivatie want je dient ongezonde gewoonten in je omgeving te herorganiseren.  Maar als het effect duurzaam is, heb je er ook wat aan.
Wat éérst als een dieet zal aanvoelen, wordt nadien een nieuwe manier van denken, leven en koken.

Betrap je jezelf erop dat je te weinig sport of beweegt?  Deze info-grafiek legt je alvast uit hoe het moet.

Lagere schoolkinderen en adolescenten

Er is een gunstige evolutie wat het eetgedrag van jongeren betreft. Scholen hebben ook gidsen en richtlijnen ter beschikking om hun leerlingen gezond te laten eten.
Ook op de CM website vind je startersuitleg over de voedingsbehoeften van je kind en handvaten om hun voedingsproces van bij het begin goed aan te pakken.

Heb je als ouder of leerling (lagere schoolkinderen en adolescenten) een probleem en een verstoorde relatie met eten?  Dan ben je welkom in de praktijk. Als je kind of jij eronder lijden, is het tijd voor professionele hulp en kunnen gesprekken met de diëtist gezondheidsproblemen voorkomen. 

Nieuw: Een terugbetaling voor kinderen en jongeren met overgewicht komt eraan.  Het RIZIV keurde de maatregel goed.  We wachten op de officiële startdatum op Minister De Block.

Net zwanger? 

Waarop moet je letten als je zwanger bent?
Moet je eten voor 2? Mag je helemaal geen alcohol drinken?
Lees er meer over op gezondzwangerworden.be.
Vind je niet het antwoord dat je zoekt, bel me dan voor een gedetailleerd en persoonlijk advies zodat je baby van in de buik kennis maakt met gezonde eetgewoonten. 

Welke voeding is aangeraden als je (meer) wil sporten?

Sportvoedingsadvies is individueel advies omdat géén 2 sporters hetzelfde trainingsschema volgen.
Hier vind je alvast de basisprincipes.

Verwijst je arts je door?

Kom je op doktersvoorschrift met gezondheidsproblemen, dan ga ik na of voeding je ziekte beïnvloedt en wat je anders kan eten om je gezondheid beter te beheersen.
Ben je in deze situatie, dan dien je goed dieetadvies te krijgen en is de zorg bij de diëtist géén luxe maar wel datgene dat verschil maakt voor je gezondheid en je kwaliteit van leven. Dit is het geval bij:

 • (beginnende) Diabetes type 2 wordt voor een deel veroorzaakt door ongezonde eetgewoonten.
  Dit is te voorkomen door een gezonde en smakelijke levensstijl. 
  Lees hier meer.
  De behandeling van diabetes zo gestructureerd dat je de ziekte onder controle hebt via je voeding, glucosemonitoring, beweging en eventueel medicatie. 

  Sinds 1 mei 2018 is de terugbetaling van de consultaties bij de diëtist verbeterd en is de drempel om naar de diëtist te gaan, verlaagd.

 • Bij spijsverteringsproblemen (zoals door een prikkelbare darm, de ziekte van Crohn, IBS, coeliakie, diverticulose, leverklachten, galproblemen, vertraagde maaglediging, nierproblemen)

 • Te hoge cholesterolwaarden of een hart- of vaatziekte
  Lees dit artikel: Nieuwe coalitie stimuleert doorbraak van plantaardige voeding in Vlaanderen.

 • Voedselallergieën en –intoleranties
  Download nu dit recept van glutenvrije bagels.

 • Na een ernstige ziekte, een ernstige infectie, een ziekenhuisopname of operatie wanneer je problemen ondervinden met een voldoende voedingsinname